Tylko w uzasadnionych przypadkach należy sięgać po suplement, np. gdy badania wykażą, że jakiegoś składnika brakuje nam w diecie i nie można go w sposób naturalny uzupełnić.
Witamina C i jej znaczenie dla odporności
Nieocenione jest działanie witaminy C, jeśli chodzi o budowanie systemu odpornościowego. Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest jedną z tych substancji, która ma szczególne znaczenie dla każdego, niezależnie od płci, wieku czy aktywności fizycznej. Zawsze trzeba dostarczać jej odpowiednią ilość, by zyskać odporność. Najlepiej jest zacząć się uodporniać wiosną i latem, wtedy, gdy są dostępne świeże, sezonowe warzywa i owoce:
truskawki,
maliny,
porzeczki – szczególnie czarne,
jeżyny,
winogrona.
To to najlepsze źródła tej cenne substancji. Warto też pamiętać, że warzywa także dostarczają nam uodparniającej witaminy C. Chociażby papryka. Papryka jest też takim szczególnym warzywem, które niewiele ze swych cennych wartości traci w czasie obróbki termicznej. Warto więc pamiętać o dodawaniu jej do sosów, zapiekanek, pizzy itd.
W dzisiejszych czasach występowanie niedoborów witaminy C raczej jest rzadko spotykanym zjawiskiem, jednak mimo wszystko warto pamiętać, by włączać do swojej diety wymienione wyżej produkty, gdyż ich unikanie może doprowadzić do poważnych problemów.

Previous post Dzienne zapotrzebowanie na kalorie u człowieka
Next post Suplementy na koncentrację