Według najnowszych raportów Instytutu Żywności i Żywienia Polacy nadużywają suplementów diety, które traktowane są jak zamiennik zróżnicowanego sposobu odżywiania. Ustalono, że najlepiej sprzedają się preparaty z magnezem, probiotyki, preparaty na wzmocnienie kości, mięśni i stawów, specyfiki wspierające odchudzanie oraz tak zwane środki na piękno i urodę. A należy pamiętać, że taka nadmierna suplementacja nie jest bezpieczna i osoby, które zażywają suplementy diety na własną rękę, narażone są na wzrost ryzyka wystąpienia zawału, udaru lub nowotworów złośliwych. Jak zatem przeciwdziałać tej nadgorliwości? Eksperci przekonują o konieczności edukacji żywieniowej, uświadamiającej, że zbilansowana dieta jest w stanie zapewnić naszemu organizmowi niezbędne dla zachowania zdrowia składniki odżywcze. Warto by na takie warsztaty żywieniowe uczęszczali także najmłodsi, nawet dzieci w wieku przedszkolnym, ponieważ im szybciej zaczniemy dbać o dobre nawyki, tym dłużej będziemy cieszyć się później dobrym zdrowiem.